STAALBANDCOATEN

Het coaten van staalband wordt voor verschillende toepassingen gedaan. De drie belangrijkste galvanische toepassingen zijn zink (EGL), tin (ETL) en chroom (ECL). 

Verzinken (EGL) wordt voornamelijk gebruikt in de automobiel industrie. Een veel gebruikte term voor verzinken is daarom galvaniseren; dit is echter niet terecht. Galvaniseren is de algemene term, verzinken is slechts een onderdeel van het galvaniseren, dat naast zink, ook bv. nikkel, tin, chroom of zelfs zilver en goud kan zijn.

Vertinnen en verchromen worden gebruikt in de voedsel industrie (blik) en in de verpakkingsindustrie. Voor deze toepassingen worden zuurstof producerende anodes gebruikt, welke elk voorzien zijn van een specifiek daarvoor ontworpen Iridium Tantaal Mengoxide coating.

  EGL - zink

  Zink wordt gebruikt voor het verzinken van vele voorwerpen, om een coating te krijgen die goed bestand is tegen corrosie.

  Er zijn verschillende methodes van verzinken, namelijk  elektrolytisch verzinken en thermisch verzinken. Het zijn 2 verschillende processen; zowel het proces als het resultaat verschillen van elkaar. De processen hebben beide hun voor- en nadelen.

  elektrolytisch verzinken

  Het eerste belangrijke proces voor Zink is het elektrolytisch verzinken, EGL.

  De zinklaag is veel dunner dan bij thermisch verzinken, waardoor bijvoorbeeld het nabewerken van schroefdraad niet noodzakelijk is.

  Voornaamste toepassing is het verzinken van staalband, met name voor de automobiel industrie. Door het elektrochemische proces ontstaat een goede hechting.

  Voor dit proces worden veelal onoplosbare Titaan anodes gebruikt, met Titaan als basismateriaal.

  Deze Titaan anodes worden voorzien van een MEMOX coating.

  thermisch verzinken

  Het volgende proces is niet elektrolytisch, maar wordt in de volksmond dompel-verzinken of thermisch verzinken genoemd.

  De zinklaag is behoorlijk dikker, en nabewerkingen zijn vaak nodig. Bovendien bestaat er een grotere kans op vervorming

  Staalband wordt thermisch verzinkt, omdat dit proces goedkoper is als elektrolytisch verzinken. Het band wordt door een opgelost zink-bad getrokken wordt, en het Zink slaat op het staalband neer.

  Dit verzinkt materiaal wordt o.a. voor de witgoed industrie gebruikt.

  Bij andere toepassingen, worden de producten in een groot bad gedompeld, en slaat het Zink neer op het totale product, ook aan de binnenkant.

  De laagdikte is niet geheel uniform verdeeld.

  Bij dit proces wordt Zink buiten het procesbad in oplossing gebracht, en door het procesbad rondgepompt en op specificatie gehouden.

  MEMOX gecoate Anodes voor staalband coaten

  MEMOX anodes voor staalband zijn zuurstof producerende anodes, welke voorzien zijn van een specifiek ontworpen Iridium-Tantaal-Mengoxide coating. De anodes worden veel gebruikt in combinatie met vaak complexe stroomvoeringen

  ME-Metals & Technologies BV adviseert, produceert en levert MEMOX gecoate anodes

  voor EGL installaties, met de bijpassende hoge eisen aan de werkomstandigheden en het langdurige gebruik.

  Wij ontwerpen en produceren ook de anode constructies, om een goede stroomvoering te garanderen.

  Op basis van onze jarenlange ervaringen, geven wij u graag advies.

  ETL - tin

  Vertinnen wordt voornamelijk toegepast voor de blik-industrie. Het vertinnen gebeurt voornamelijk op staalband in een zogenaamde Electro Tinning Line (ETL). Deze massieve installaties worden gebruikt om een stalen band te vertinnen, die wordt gebruikt voor de productie van drank-, voedsel- en spuitbussen. ME-Metals & Technologies BV kan MEMOX gecoate anodes leveren voor de twee belangrijkste procestypes van vertinnen, namelijk fenolsulfonzuur (PSA) of methaansulfonzuur (MSA).

   

  ECL - chroom

  Verchromen is een relatief nieuw proces in vergelijking met vertinnen en verzinken van staalband. Het is een concurrerend proces geworden voor het vertinnen in de conservenindustrie. Het ECL – proces staat ook bekend als TFS (Tin Free Steel) of ECCS (Electrolytic Chromium Coated Steel).

  Naast de MEMOX gecoate anodes, ME-Metals & Technologies BV ook de essentiële randapparatuurin het programma, zoals bijvoorbeeld leveren stroomvoeringen, connectoren en Titanium bevestigingsmiddelen,Titanium bouten, moeren en onderleg ringen.