GALVANISEREN

Galvaniseren (Metal Plating) is een algemene naam voor processen, die een metalen coating op een vast substraat produceren, Daarbij valt te denken aan verzinken, verchromen, of vertinnen, maar ook verkoperen, vernikkelen, en zelfs verzilveren en vergulden.

De anode is vaak een oplosbare anode ( Zink,Tin, Nikkel, Chroom)  maar kan ook een inerte, onoplosbare anode zijn, bijvoorbeeld een gecoate Titaan anode. Het te coaten onderdeel fungeert als kathode. De stroom wordt geleverd door een externe voeding / gelijkrichter.

Galvaniseren wordt gebruikt in de industriële en decoratieve toepassingen om de oppervlaktekwaliteiten van objecten te verbeteren. Daarbij kan gedacht worden aan het verbeteren tegen corrosie en slijtage, ruwheid, reflectiviteit, elektrische geleidbaarheid, maar ook bijvoorbeeld het decoratief verchromen van producten.

Een geheel andere toepassing is het elektroformeren van producten, om materiaaldikte op te bouwen op ondermaatse of versleten onderdelen, of zelfs om metalen platen met een complexe vorm te vervaardigen.